Je auto rijbewijs halen, het praktijkexamen

Eindelijk! Je mag op voor je rijexamen. Theorie binnen, lessen achter de rug. Hier heb je het toch allemaal voor gedaan?

Hoe gaat dat eigenlijk zo’n rijexamen voor rijbewijs B?

Als je zorgt dat je ruim een kwartier van tevoren aanwezig bent, dan heb je alle tijd. Een beetje gezonde spanning hoort er natuurlijk bij.

Eerst maak je een praatje met de examinator. Hij of zij vertelt je precies hoe het rijexamen verloopt en controleert je ID. Ook kijkt hij naar het advies van je Tussentijdse Toets en vraagt hij je naderhand om het formulier ‘Zelfreflectie,’ dat je thuis al hebt ingevuld.

Voordat je naar de auto loopt wordt je gevraagd om het kenteken van een stilstaande auto te lezen, op een afstand van ongeveer 25 meter (ogentest). Vervolgens beantwoord je nog een aantal algemene vragen en laat je o.a. zien waar je vloeistoffen bijvult en waar de lampjes op het dashboard voor dienen.

Het praktijkexamen

Daarna is het tijd om in te stappen. De examinator vertelt je steeds duidelijk wat je moet doen. Ook rijd je tijdens het praktijkexamen ongeveer 10 tot 15 minuten met navigatie. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt en rekening houdt met andere weggebruikers.

Hij let onder andere op:

  • Beheersing van de auto
  • Bijzondere verrichtingen
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • Rijden op kruispunten en rotondes

lesdirect finishvlag praktijkexamenTijdens het rijexamen krijg je alle gelegenheid om te laten zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Een foutje maken mag best, los het zelfstandig op en ga door. Het gaat erom dat je gecontroleerd rijdt, en dat je goed reageert op het overige verkeer. 

Gevaarherkenning is een essentieel onderdeel van het praktijkexamen. Gevaarherkenning omvat meer dan alleen het zien van gevaar. Het gaat om inschatten van gevaar voor jezelf en het andere verkeer en vooral wat je moet doen om het gevaar af te wenden. Het is belangrijk om steeds attent te zijn op het gedrag van andere weggebruikers.

Na het praktijkexamen keer je terug naar het CBR en krijg je meteen te horen of je geslaagd bent.

Klik hier voor het filmpje van het praktijkexamen bij het CBR.
Bekijk hier het filmpje van het faalangstexamen bij het CBR.