Drive & Thrive: Elke week slimme tips voor op de weg!
Tank in Nederland nooit op maandag!
Wist je al dat je op maandag bij bijna geen enkel tankstation in Nederland korting krijgt?
Veel tankstations kennen een dag waarop ze korting geven, en dat is in de meeste gevallen op zaterdag. Dan krijg je gemiddeld de meeste korting én op de meeste plekken. (Lekker besparen, tjing tjing!)
De meest efficiënte manieren om op brandstof te besparen
Zuinig rijden betekent geleidelijk gas geven, snel opschakelen, en je bandenspanning op peil houden. Maar er zijn meer manieren om op brandstof te besparen, zoals door een vaak vergeten knopje te gebruiken. Dit zijn de meest efficiënte tips!
1. Anticiperend autorijden
De meest efficiënte tip om brandstof te besparen is anticiperend rijden. Dit betekent dat je vooruitkijkt en je rijgedrag aanpast aan de verkeerssituatie om plotselinge rem- en acceleratiemomenten te voorkomen. Door vloeiender te rijden, met een constante snelheid en minder vaak te hoeven remmen en versnellen, verbruik je aanzienlijk minder brandstof. Het gebruik van cruise control op de snelweg en het vermijden van hoge snelheden dragen ook bij aan een lager brandstofverbruik.
Tijdens de rijopleiding in Nederland leert men om voortdurend te anticiperen. Niet goed anticiperen is daarmee ook de meest voorkomende oorzaak van zakken voor het praktijkexamen bij het CBR.
Probeer dus zo lang mogelijk te rijden zonder het middelste pedaal aan te raken. Dit betekent dat je verder vooruit gaat kijken en minder grillig gaat autorijden.
2. Zet je auto niet in zijn vrij bij het uitrollen
Veel expats die bij ons rijles nemen, zijn geneigd om de auto te laten uitrollen door de koppeling in te trappen of de auto in de neutraalstand te zetten. Dit gebeurt vaak in de veronderstelling dat de motor extra brandstof verbruikt wanneer je hem laat uitrollen in de versnelling.
Het omgekeerde is echter waar: wanneer je de koppeling intrapt of de motor in zijn vrij zet, blijft deze brandstof verbruiken. Dat is juist niet het geval bij het laten uitrollen in de versnelling. Wanneer je dat laatste doet, schakelt de motor namelijk zelf de brandstoftoevoer uit. In alle andere gevallen verbruikt de motor wel brandstof.
3. Gebruik het ‘onbekende knopje’
Het recirculatieknopje in je auto is er vooral om inzittenden te beschermen tegen giftige gassen, bijvoorbeeld als je door een tunnel rijdt. Maar het zorgt er ook voor dat de lucht in de auto zelf veel sneller afkoelt. De airconditioning hoeft namelijk niet steeds nieuwe warme en vochtige lucht te koelen. Daardoor krijgt de airco het een stuk gemakkelijker.
Het brandstofverbruik kan tot zo’n 10 procent stijgen met de airconditioning aan. En wanneer je net wegrijdt in een hete auto, kan dat oplopen tot 20 procent. Met de recirculatiestand is dat een stuk minder.
4. Tank je auto driekwart vol
Het klinkt als een flauwe tip, omdat je dan minder hoeft af te rekenen, maar de waarheid is anders. Een zware auto heeft namelijk meer energie nodig om in beweging te komen, en dat betekent een hoger verbruik. Een volle tank van 65 liter is ook ongeveer 65 kilo in gewicht, dus als je je auto voor driekwart vult in plaats van helemaal vol, is je auto in dat geval 17 kilo lichter dan bij een volle tank. Het heeft dus zin om je auto zo licht mogelijk te maken. Haal ook onnodige spullen eruit.
Regelmatig wassen helpt ook. Een gladde, schone auto verbruikt minder brandstof – zij het marginaal – dan een vieze, door lagere luchtweerstand. (Mooi meegenomen, toch?)
5. Vraag een gratis tankpas voor particulieren aan
De meeste tankpassen worden gebruikt door bedrijven. Door collectief te tanken bij bepaalde tankstations kunnen bedrijven zo flink geld besparen. Maar er zijn óók tankpassen voor particulieren. Daarmee kun je direct korting krijgen bij het tanken óf een tegoed opbouwen dat je later kunt laten uitbetalen. Tjing tjing!
6. Pak de fiets!